Τί είναι ο ύπνος & πόσο χρειαζόμαστε;

Όταν κοιμόμαστε οι αισθήσεις μας καθώς και η κινητική μας δραστηριότητα αναστέλλονται πλήρως. Υπάρχει μερική έως και ολική έλλειψη συνείδησης και οι εκούσιοι ή γραμμωτοί μας μυς είναι ανενεργοί. Ο ύπνος είναι για το σώμα μας η φάση της ξεκούρασης και αναπλήρωσης ενέργειας.
Ο ύπνος είναι μια έντονα αναβολική κατάσταση – κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας αναπλάθει οστά, μυς και νευρικό ιστό σε τέτοιο βαθμό που συμβαίνουν επιδιορθώσεις βλαβών και ανάπτυξη.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ NREM
Περίπου 80% της διάρκειας του ύπνου περνάει χωρίς όνειρα. Αυτή η περίοδος του ύπνου χωρίς όνειρα είναι γνωστή σαν NREM (non-rapid eye movement) και χωρίζεται σε 3 φάσεις:
Φάση 1 – Η περίοδος μετάβασης από την εγρήγορση στον ύπνο. Κατά τη φάση αυτή υπάρχουν αργές κινήσεις των ματιών. Τα εγκεφαλικά κύματα θ αρχίζουν να γίνονται περισσότερα από τα α. Αν ξυπνήσει κάποιος ενώ βρίσκεται σε αυτή τη φάση νομίζει ότι δεν κοιμάται. Ακούσια τινάγματα στα χέρια ή στα πόδια συνήθως συμβαίνουν σε αυτή τη φάση.
Φάση 2 – Το 50% της συνολικής διάρκειας του ύπνου είναι σ’ αυτή τη φάση. Ο καρδιακός ρυθμός και ο αναπνευστικός ρυθμός επιβραδύνονται και η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή. Τα μάτια δεν κινούνται καθόλου. Τα όνειρα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Όποιος βρίσκεται σε αυτή τη φάση είναι ήσυχος, παρόλα αυτά μπορεί να ξυπνήσει εύκολα.
Φάση 3 – Κατά τη διάρκεια αυτή του ύπνου τα εγκεφαλικά κύματα που κυριαρχούν είναι τα δ. Τα δ κύματα σημαίνουν πολύ βαθύ ύπνο. Σε αυτή τη φάση υπάρχουν λίγα όνειρα, περισσότερα από όσα υπάρχουν στις φάσεις 1 και 2 αλλά πολύ λιγότερα από όσα υπάρχουν κατά τη διάρκεια REM (rapid eye movement).

ΠΕΡΙΟΔΟΣ REM

Τα περισσότερα όνειρα συμβαίνουν κυρίως κατά την περίοδο REM (rapid eye movement). Η περίοδος αυτή διαρκεί περίπου 20% με 25% της συνολικής διάρκειας ύπνου και αν θυμόμαστε κάποιο όνειρο, τότε αυτό θα έχει συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Κατά την περίοδο αυτή οι κινήσεις των ματιών είναι πολύ γρήγορες και τόνος στους μυς πολύ χαμηλός – οι μυς είναι υπερβολικά χαλαρωμένοι και μπορεί να υπάρχει και πλήρης ατονία. Τα βρέφη έχουν μεγαλύτερης διάρκειας περίοδο REM από μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.
Επιστήμονες που έχουν ειδικευθεί στον ύπνο λένε ότι η δραστηριότητα των νευρικών μας κυττάρων κατά τη διάρκεια της περιόδου REM είναι τόση όση και κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης, παρόλο που οι σκελετικοί μας μυς είναι υπερβολικά χαλαροί.

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;
Οι απαιτήσεις σε ύπνο ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής, την ώρα του ύπνου, την γενικότερη κατάσταση υγείας, τις συνήθειες και πόσο σταθερές είναι, και τον προσωπικό κιρκαδικό (ημερήσιο) ρυθμό του καθενός – το βιολογικό του ρολόι.
Τα πιο κάτω μεγέθη αναγκών ύπνου είναι γενικές εκτιμήσεις που εξαρτώνται από την ηλικία:
Νεογέννητα – έως και 18 ώρες ύπνου
Από 1 έως 12 μηνών – 14 με 18 ώρες ύπνου
Από 1 έως 3 ετών – 12 με 15 ώρες ύπνου
Από 3 έως 5 ετών – 11 με 13 ώρες ύπνου
Από 5 έως 12 ετών – 9 με 11 ώρες ύπνου
Έφηβοι – 9 με 10 ώρες
Ενήλικες – 7 με 8 ώρες
Γυναίκες κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης - το λιγότερο 8 ώρες

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ανάγκες ύπνου ποικίλουν μεταξύ ατόμων της ίδιας ηλικίας, κατάστασης υγείας και τρόπου ζωής – οι ανάγκες για ύπνο είναι πάντα απόλυτα εξατομικευμένες. Τα πιο πάνω νούμερα θα πρέπει να θεωρούνται μόνον σαν κατά προσέγγιση οδηγός. Ένας άνδρας 28 ετών μπορεί να λειτουργεί καλά με 7 ώρες ύπνου, ενώ ένας άλλος ίδιας ηλικίας, κατάστασης υγείας, ύψους, βάρους και τρόπου ζωής πιθανόν να χρειάζεται 8 ώρες.

πηγή ego.gr